Teatterit


 

 
Teatteri leipä taitaa olla aika tunnettu herkku ja sitä olen syönyt monella teatterimatkalla. Viime aikoina esim: teatterimatka.fi/suomen-komediateatteri/ ja teatterimatka.fi/uit-uusi-iloinen-teatteri/.
Suosittelen käymään niiden lisäksi myös teatterimatka.fi/turun-kaupunginteatteri/ sekä teatterimatka.fi/abo-svenska-teater/.
Ja jos haluat enemmänkin tutustua teatterin historiaan eri paikoissa niin esim. Kiinassahan on pitkät perinteet.
Kiinan teatteri
Julkinen esiintyminen Jade Dragon Snow Mountain Open Air -teatterissa. Kiinassa on viittauksia teatteriesityksiin jo Shang dynastian aikana; he usein mukana onnea, mimes ja akrobaattiset displays.The Tang-dynastian kutsutaan joskus "The Age of 1000 Entertainments". Tämän aikakauden aikana Ming Huang perusti The Kear Puutarhaan toimivan toimikoulun, joka tuotti draaman, joka oli ensisijaisesti musikaali. Siksi toimijat kutsutaan yleisesti "päärynäpuutarhan lapsiksi". Keisarinna Ling-dynastian aikana varjo-nukke syntyi ensimmäisen kerran tunnustettuna teatteriesityksenä Kiinassa. Varjopapereita oli kaksi erilaista: kiinalainen (pohjoinen) ja kantonilainen (eteläinen). Nämä kaksi tyyliä erottuivat keinotekoisesti tehdä nuket ja tangon asemointi nukkeilla, toisin kuin laulujen suorittamat leikkityypit. Molemmat tyylit toivat yleensä teatteri näytelmiä, jotka kuvaavat suurta seikkailua ja fantasiaa, harvoin oli tämä hyvin tyylitelty teatterin muoto poliittiseen propagandaan. Kantonin varjo-nuket olivat suurimmat näistä kahdesta. Ne rakennettiin paksulla nahalla, joka loi enemmän varjoja. Symbolinen väri oli myös hyvin yleistä; musta kasvot edustivat rehellisyyttä, punaisen rohkeutta. Kantonilaisten nukketeiden hallitsemiseen käytettävät tangot kiinnitettiin kohtisuorasti nukkejen päähän. Niinpä yleisö ei nähnyt niitä, kun varjo luotiin. Pekingiläiset nuket olivat herkempiä ja pienempiä. Ne on valmistettu ohuesta, läpikuultavasta nahasta (tavallisesti aasin vatsasta). Niitä maalattiin värikkäillä maaleilla, joten ne heittivät värikkään varjon. Ohut tanko, joka hallitsi liikkumistaan, kiinnitettiin nukkeen kaulaan nahkapäähän. Tangot juoksivat yhdensuuntaisesti nuken rungon kanssa ja kääntyivät sitten yhdeksänkymmenen asteen kulmaan, kun ne yhdistyivät kaulaan. Vaikka nämä sauvat olivat näkyvissä, kun varjo heitettiin, heidät asetettiin nukken varjon ulkopuolelle; joten ne eivät häiritse kuvan ulkonäköä. Tangot kiinnittyvät kaulaan helpottaakseen useiden pään käyttöä yhdellä ruumilla. Kun päätä ei käytetä, ne varastoitiin musliinikirjaan tai kangasvuorattuun laatikkoon. Päitä poistettiin aina yöllä. Tämä sopii vanhaan taikauskoon, että jos se jäi ehjänä, nuket nousisivat eloon yöllä. Jotkut nukketeatterit menivät niin pitkälle, että ne tallentivat yhteen kirjaan ja toiseen elimiin, vähentäen entisestään mahdollisuuksia lepopelien uudistamiseen. Shadow-nukke on sanottu saavuttaneensa korkeimman taiteellisen kehitystason yhdentoistatoista vuosisadalla ennen kuin se tuli hallituksen välineeksi. Song-dynastiassa oli monia suosittuja soittimia, joihin kuului akrobatiaa ja musiikkia. Nämä kehittyivät Yuan-dynastian kehittyneemmäksi muodoksi, joka tunnetaan nimellä zaju, jossa on neljä tai viisi toimivaa rakennetta. Yuan-draama levisi koko Kiinaan ja monipuolistui lukuisiin alueellisiin muotoihin, joista tunnetuin on Pekingin ooppera, joka on yhä suosittu tänään. Xiangsheng on eräs perinteinen kiinalainen koominen suoritus monologin tai vuoropuhelun muotoihin.
 

 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2006-2016 Yhteystiedot: Civil Eats, Helsinki, civileats@civileats.org