Koirat ja niiden ruoka


 

 
Koirille kuten ihmisillekin on erittäin tärkeää tarjota laadukasta koiranruokaa, josta ne saavat tarvitsemansa ravintoaineet säännöllisesti. Hyvä koiranruoka on esimerkiksi https://www.petholic.net/clinivet-koiranruoka/ ja toiset tykkäävät antaa koirilleen viljaton koiranruoka -vaihtoehdon, siihen hyvä on https://www.petholic.net/tuote/clinivet-grain-free-chicken/.
Sen lisäksi täytyy myös kiinnittää huomiota koirien hampaisiin. Koiran hammaskivi on ikävä vaiva ja koiran hammaskiven poisto on aina hankalaa, teki sen missä vaan ja millä konsteilla tahansa. Monesti hammaskivi poistetaan eläinlääkärissä. Itsekin voi kokeilla vaikka tällä:
https://www.petholic.net/tuote/petzlife-hammassuihke/
Koira on yksi vanhimmista ihmisten kumppaneista. Koira on peräisin kesyjuisista sudista, jotka ovat aiheuttaneet ihmisravintolaa ympäröivien susi-parvien, joissa he elävät ihmisravinnoksi, jolloin heistä tulee tamer jokaiselle sukupolvelle. Tutkijat ovat keskustelleet siitä, onko kesyytyminen tapahtunut ensimmäisenä Kiinan, Lähi-idän tai Euroopan alueella. Itä-Aasiassa ihmisen yhteiskunnassa on jäljellä koiranmuotoisia fossiileja mahdollisesti 30 000 eaa. ja varmasti 7000 ks. ns turve koiria. Koiranluurien löytäminen tulee myös Oberkasselista Düsseldorfissa, Nordrhein-Westfalenissa, jossa ihmiset asuivat noin 15 000 vuotta sitten. Yhdysvaltain tutkimus vuodelta 2010 väittää, että kesyytyminen tapahtui Lähi-idässä 12 000 vuotta sitten, jolloin maatalous syntyi siellä. Useat DNA-tutkimukset ovat siirtyneet vähitellen takaisin suden ja koiran yhteiseen aikaan. Tutkielma 2011 Peter Savolainen ja toiset KTH päättelee, että nykypäivän suden ja koiran haarautui Aasiassa Etelä-Yangtze-joen noin 15 000 vuotta sitten. Svante Pääbon ja muiden vuonna 2013 tekemässä tutkimuksessa päädytään siihen, että susi talutettiin Euroopan jään aikana 15 000-30 000 vuotta sitten. Vain sudet pysyivät lähellä ihmisiä ja tuli kesyjä selvisivät jääkauden toinen kuoli Euroopan mantereella sekä aika ja paikka kesyttäminen ei voida havaita tutkimalla modernin susi heimot DNA tavalla aikaisemmissa tutkimuksissa. Vuoden 2013 tutkimuksessa DNA: ta tutkittiin susi- ja koirakannoista Siperian ja Euroopan arkeologisista kaivauksista. Eräässä tutkimuksessa vuonna 2015 Pontus Skoglund useita, perustuu myös DNA vertaamalla 35 000 vuotta vanha susi Siperiasta ja arktisen rotuja, totesi, että koiran DNA poikkesivat susi välillä 27 000-40 000 vuotta sitten. Siperianhusky ja grönlannin koira jakavat yllättävän suuren osan DNA: sta Siperian sangalla. Neoliittisen vallankumouksen myötä ihmiset alkoivat harjoittaa valikoivaa jalostusta ja näin luoda koiraroduja. Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät koiraa aikaisin.
 


     
           
           
           
           
 
Copyright © 2006-2016 Yhteystiedot: Civil Eats, Helsinki, civileats@civileats.org